Süt İnekleri Rasyonlarına, Kaba Yem Kaynağı Olarak Farklı Düzeylerde İlave Edilen İtalyan Çimi (Lolium multiflorum) Yem Bitkisinin Süt Verimi Üzerine Etkisi


Saygı Y. D., Kıranatlı R.(Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2209-A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı, 2022 - 2023

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Destek Programı: 2209-A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı
  • Başlama Tarihi: Kasım 2022
  • Bitiş Tarihi: Kasım 2023

Proje Özeti

Hayvancılıkta toplam girdilerin yaklaşık % 70’ini oluşturan yem maliyeti Türkiye hayvancılığının en önemli sorunlarının başında gelmektedir. Ülkemizde var olan kaliteli kaba yem açığı hayvan sayısının çoğalmasıyla daha da ortaya çıkmıştır. Çayır ve meraların özellikle büyükbaş hayvanların ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olması ve yem bitkileri yetiştiriciliğinin yetersiz olması ruminantların kaba yem ihtiyacını karşılamada yetersiz kalmış ve dolayısıyla yem maliyetlerini yükseltmiştir. Türkiye tarımında önemli bir yeri olan hayvancılık sektörünün ihtiyacı olan yem bitkilerine yeterli ölçüde yer vermeyen tarım işletmelerinin ekonomik hayvansal üretim yapmaları mümkün değildir. Bu sebeplerle, yem ile ilgili olarak yapılacak her türlü iyileştirme işletme ekonomisine katkı sağlayacaktır. Ülkemizde alternatif olarak kullanılabilecek çok sayıda kaba yem çeşidi olmasına karşın kullanılan kaba yem çeşidi sınırlı düzeydedir. Türkiye’de temel kaba yem kaynağı olarak; çayır-meralar, baklagil-buğdaygil yem bitkileri, tahılların sap ve samanları kullanılmaktadır. Oysaki hayvancılığı gelişmiş ülkeler başta olmak üzere diğer birçok ülkede çok farklı kaba yem kaynaklarından yararlanılmakta olup, bunların önemli bir kısmının ülkemizde yetiştirilme şansı bulunmaktadır. Bu projenin amacı, süt ineklerinde farklı düzeylerde İtalyan Çimi  (Lolium multiflorum) yem bitkisinin kaba yem kaynağı olarak kullanımının süt verimi üzerine etkilerinin belirlenmesidir.

Anahtar Kelimeler: Süt ineği, İtalyan Çimi (Lolium multiflorum), Kaba yem