Kuşçulu N., Liman B. C.(Yürütücü)
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2004 - 2005
Bu çalışmada, çeşitli bitki
türlerinde folik asit, biotin ve vitamin B12 içeriğinin immuno
enzimatikyöntemle belirlenmesi amaçlandı Ispanak, pırasa, marul,
maydanoz, kekik, nane, sarımsak, iğdeçiçeği, şalgam tohumu ve kuşburnu
örnekleri, Kayseri merkezindeki yerel pazarlardan taze vetemiz olarak
temin edildi Kinetik Hesaplama V16 Bilgisayar programı kullanılarak
vitamin B12,folik asit ve biotin ölçümü için ayrı ayrı protokoller
hazırlandı Analiz için bitki örneklerihazırlanırken 10 g bitki
öğütüldükten sonra 100 ml distile su ilavesi ile karıştırıldı ve 1 ml
alfaamilaz ilavesinden sonra 20 dk inkubasyona tabi tutuldu, 3dk
kaynatıldı ve oda sıcaklığınasoğutuldu, Carrez I ve Carrez II
çözeltilerinin ilavesinden sonra 4000 dev/ 10dk `da santrifüj edildi
Süzüntü örnek tampon çözeltisi ile 1:10 sulandırıldı , bu çözeltiden ve
standart çözeltilerinden50'şer µl numaralandırılmış kuyucuklara konuldu
Ellişer µl enzim kongujat ilavesinden sonra odasıcaklığında 15 dk
bekletildi, kuyucukların içi boşaltıldı ve 2 kez yıkanarak 100'er µl
substrat vekromojen ilave edildi Karanlıkta 15 dk bekletildi, 100'er µl reaksiyonu sonlandırma çözeltisiilave edildikten sonra ELISA
cihazında 450 nm de ölçüm yapıldı sonuçlar ppb olarak elde edildi Folik
asit düzeyleri ppb olarak sırasıyla ıspanakta 0 698, marulda 0 711,
maydanozda 3 450,kuşburnunda 2 139, şalgam tohumunda 0 959, iğde
çiçeğinde 10 303 bulundu Vitamin B12düzeyleri ppb olarak sırasıyla
ıspanakta 11 070, nanede 90 088, kekikte 168 330, sarımsakta10 744,
kuşburnunda 21 240, iğde çiçeğinde 44 127 bulundu ...