Çeşitli Bitki Türlerinde Vitamin B12,Folik asit ve Biotin içeriğinin immuno-enzimatik yöntemle araştrılması


Kuşçulu N., Liman B. C.(Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2004 - 2005

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Eylül 2004
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2005

Proje Özeti

Bu çalışmada, çeşitli bitki türlerinde folik asit, biotin ve vitamin B12 içeriğinin immuno enzimatikyöntemle belirlenmesi amaçlandı Ispanak, pırasa, marul, maydanoz, kekik, nane, sarımsak, iğdeçiçeği, şalgam tohumu ve kuşburnu örnekleri, Kayseri merkezindeki yerel pazarlardan taze vetemiz olarak temin edildi Kinetik Hesaplama V16 Bilgisayar programı kullanılarak vitamin B12,folik asit ve biotin ölçümü için ayrı ayrı protokoller hazırlandı Analiz için bitki örneklerihazırlanırken 10 g bitki öğütüldükten sonra 100 ml distile su ilavesi ile karıştırıldı ve 1 ml alfaamilaz ilavesinden sonra 20 dk inkubasyona tabi tutuldu, 3dk kaynatıldı ve oda sıcaklığınasoğutuldu, Carrez I ve Carrez II çözeltilerinin ilavesinden sonra 4000 dev/ 10dk `da santrifüj edildi Süzüntü örnek tampon çözeltisi ile 1:10 sulandırıldı , bu çözeltiden ve standart çözeltilerinden50'şer µl numaralandırılmış kuyucuklara konuldu Ellişer µl enzim kongujat ilavesinden sonra odasıcaklığında 15 dk bekletildi, kuyucukların içi boşaltıldı ve 2 kez yıkanarak 100'er µl substrat vekromojen ilave edildi Karanlıkta 15 dk bekletildi, 100'er µl reaksiyonu sonlandırma çözeltisiilave edildikten sonra ELISA cihazında 450 nm de ölçüm yapıldı sonuçlar ppb olarak elde edildi Folik asit düzeyleri ppb olarak sırasıyla ıspanakta 0 698, marulda 0 711, maydanozda 3 450,kuşburnunda 2 139, şalgam tohumunda 0 959, iğde çiçeğinde 10 303 bulundu Vitamin B12düzeyleri ppb olarak sırasıyla ıspanakta 11 070, nanede 90 088, kekikte 168 330, sarımsakta10 744, kuşburnunda 21 240, iğde çiçeğinde 44 127 bulundu ...