Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Projesi, 2021 - 2022
Eylül 2014 de Oran Kalkınma Ajansı Personellerince yapılan Kabak çekirdegi fizibilite etüdüne göre;
Kabagın genellikle meyveleri tüketilmesine ragmen, tohumları da çerez ve yüksek kaliteli bitkisel yag
kaynagı olarak degerlendirilmektedir. Kabak çekirdegi yag ve proteince zengindir. Kuru madde
üzerinden yag içerigi %30-45, protein içerigi %30-40 ve karbonhidrat içerigi ise %25-37 civarındadır.
Bir avuç kabak çekirdeginin 34,5 g günlük E vitamini ihtiyacının yaklasık 1/3 unu karsıladıgı
belirtilmektedir. Özellikle son yıllarda insanların tüketim alıskanlıkları degismis ve insanlar organik ve
saglıklı besinlere yönelmeye baslamıslardır. Yapılan arastırmalar sonucunda kabak çekirdeginin saglıga
olan faydalarının ortaya konmasından sonra kabak çekirdegine olan talep artıs trendine girmistir.
Yöremiz için üretim kapasitesi ve olusan tecrübe ile Kabak çekirdegi önemli bir yere sahip olup, Develi
ilçesinde bu tarım ürününü isleyip paketlemek, sadece üreterek tüccara islemeden satmak degil,
ürettigimiz ürünü aynı zamanda isleyerek islenen ürünün degerinin artırılması ile satısı yapılarak Develi
ekonomisine katkı saglamak hedeflerimizdendir.
Gacer bitkisini önemli kılan özellik harmandan sonra islemeye ihtiyaç duyulmadan dogrudan
yemeklerde kullanılabilmesi nedeniyle organik bir ürün olmasıdır. Basta pilav olmak üzere, çorba,
sarma, dolma, içli köfte hamuru, dolaz, ekmek, kek vb. yemekler yapılmaktadır. Diyetisyenler lifli ve
kepekli ekmekleri tavsiye etmektedir. Gacer bugdayından tam bugday unu ile ekmek ve yemek
yapıldıgında normal bugdaya nazaran daha fazla oranda kepek ve life sahip olan gacer, midedeki
yagların daha fazla çekilmesini ve vücuttaki yagların yakılmasını saglamaktadır. Gacer bitkisinden
üretilen ekmek ve yemeklerin ülkemizde yaygın sekilde kullanılması, vatandaslarımızın daha saglıklı
beslenmesine ve fazla kilo problemlerinden kurtulmalarına katkıda bulunmaktadır. Yerli ve Milli
Tohumlarımızın korunması ve yaygınlastırılması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskanlıgına
yollanan gacer Ata Tohumları olarak kayıt altına alınmıstır. Belediyemiz tarafından Ata Tohumumuza
destek çıkmak amacı ile gacer bugdayının tanıtılması faaliyeti sürekli olarak devam etmektedir. Bu
amaçla Kayseri Büyüksehir Belediyesi ile görüsülmüs Kayseri Halk Ekmek satıs noktalarında gacer
ekmegi satısı proje kapsamında yapılacaktır. Yine Belediyemizde ait bos tarlalar gacer ekimi yapılması
sartı ile çiftçimize destek ve gacer üretimini artırmak için 2021 yılı baslangıç olmak üzerek uygun
fiyatlarla talep eden vatandaslarımıza kiralanacaktır. Belediyemiz olarak bu proje ile gacer bugdayını
paketleyerek markalasıp daha çok insana gaceri tanıtmak ve gacerden yapılan ürünleri pazarlamak
hedeflerimizdendir. Aynı zamanda proje kapsamında olusturacagımız imalathanede gacer bugdayından
bayanlar tarafından üretilen ekmek, pogaça, yufka ekmek vb. türü ürünler yine proje kapsamında
olusturacagımız merkezde belirledigimiz belediyeye ait bir satıs ofisinde pazarlanacaktır. Bu sayede 10
bayana istihdam kapısı açılmıs olacak ürettikleri ürünleri kendileri pazarlayarak Develi ekonomisine
girdi saglayacaklardır.