Toprak Anadan Develi Ekonomisine


Bulut S.

Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Projesi, 2021 - 2022

  • Proje Türü: Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Projesi
  • Başlama Tarihi: Nisan 2021
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2022

Proje Özeti

Eylül 2014 de Oran Kalkınma Ajansı Personellerince yapılan Kabak çekirdegi fizibilite etüdüne göre;

Kabagın genellikle meyveleri tüketilmesine ragmen, tohumları da çerez ve yüksek kaliteli bitkisel yag

kaynagı olarak degerlendirilmektedir. Kabak çekirdegi yag ve proteince zengindir. Kuru madde

üzerinden yag içerigi %30-45, protein içerigi %30-40 ve karbonhidrat içerigi ise %25-37 civarındadır.

Bir avuç kabak çekirdeginin 34,5 g günlük E vitamini ihtiyacının yaklasık 1/3 unu karsıladıgı

belirtilmektedir. Özellikle son yıllarda insanların tüketim alıskanlıkları degismis ve insanlar organik ve

saglıklı besinlere yönelmeye baslamıslardır. Yapılan arastırmalar sonucunda kabak çekirdeginin saglıga

olan faydalarının ortaya konmasından sonra kabak çekirdegine olan talep artıs trendine girmistir.

Yöremiz için üretim kapasitesi ve olusan tecrübe ile Kabak çekirdegi önemli bir yere sahip olup, Develi

ilçesinde bu tarım ürününü isleyip paketlemek, sadece üreterek tüccara islemeden satmak degil,

ürettigimiz ürünü aynı zamanda isleyerek islenen ürünün degerinin artırılması ile satısı yapılarak Develi

ekonomisine katkı saglamak hedeflerimizdendir.

Gacer bitkisini önemli kılan özellik harmandan sonra islemeye ihtiyaç duyulmadan dogrudan

yemeklerde kullanılabilmesi nedeniyle organik bir ürün olmasıdır. Basta pilav olmak üzere, çorba,

sarma, dolma, içli köfte hamuru, dolaz, ekmek, kek vb. yemekler yapılmaktadır. Diyetisyenler lifli ve

kepekli ekmekleri tavsiye etmektedir. Gacer bugdayından tam bugday unu ile ekmek ve yemek

yapıldıgında normal bugdaya nazaran daha fazla oranda kepek ve life sahip olan gacer, midedeki

yagların daha fazla çekilmesini ve vücuttaki yagların yakılmasını saglamaktadır. Gacer bitkisinden

üretilen ekmek ve yemeklerin ülkemizde yaygın sekilde kullanılması, vatandaslarımızın daha saglıklı

beslenmesine ve fazla kilo problemlerinden kurtulmalarına katkıda bulunmaktadır. Yerli ve Milli

Tohumlarımızın korunması ve yaygınlastırılması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskanlıgına

yollanan gacer Ata Tohumları olarak kayıt altına alınmıstır. Belediyemiz tarafından Ata Tohumumuza

destek çıkmak amacı ile gacer bugdayının tanıtılması faaliyeti sürekli olarak devam etmektedir. Bu

amaçla Kayseri Büyüksehir Belediyesi ile görüsülmüs Kayseri Halk Ekmek satıs noktalarında gacer

ekmegi satısı proje kapsamında yapılacaktır. Yine Belediyemizde ait bos tarlalar gacer ekimi yapılması

sartı ile çiftçimize destek ve gacer üretimini artırmak için 2021 yılı baslangıç olmak üzerek uygun

fiyatlarla talep eden vatandaslarımıza kiralanacaktır. Belediyemiz olarak bu proje ile gacer bugdayını

paketleyerek markalasıp daha çok insana gaceri tanıtmak ve gacerden yapılan ürünleri pazarlamak

hedeflerimizdendir. Aynı zamanda proje kapsamında olusturacagımız imalathanede gacer bugdayından

bayanlar tarafından üretilen ekmek, pogaça, yufka ekmek vb. türü ürünler yine proje kapsamında

olusturacagımız merkezde belirledigimiz belediyeye ait bir satıs ofisinde pazarlanacaktır. Bu sayede 10

bayana istihdam kapısı açılmıs olacak ürettikleri ürünleri kendileri pazarlayarak Develi ekonomisine

girdi saglayacaklardır.