Kars İlinde Satışa Sunulan Çiğ Süt ve Taze Beyaz Peynirlerin Koliform Grubu Bakteri, E.coli ve E.coli O157:H7 Yönünden İncelenmesi


Baz E. (Yürütücü), Gülmez M., Güven A., Sezer Ç., Duman Aydın B.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2002 - 2003

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ocak 2002
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2003

Proje Özeti

Toplam 200 adet örnek (100 adet çiğ süt ve 100 adet taze beyaz peynir) Kars ili perakende satış yerlerinden rutin satın alma işlemi sonucunda temin edilerek incelendi. İncelenen çiğ süt ve peynir örneklerinin tamamından koliform grubu bakteri izole edilirken süt örneklerinin % 96'sından, peynir örneklerinin ise yine tamamından E. coli izole edildi. Örneklerin hiçbirinde E. coli 0157'ye rastlanmadı. Yüksek sayıda koliform grubu bakteri ve E. coli içermesi nedeniyle incelenen peynir ve çiğ süt örneklerinin halk sağlığı açısından risk oluşturabileceği sonucuna varıldı.