PV Panellerde Verim Düşümüne Neden Olan Sıcaklık Artışının FDM Ve Esnek Kanatçıklı Yüzey İle Optimizasyonu


Kayabaşı R., Kaya M.(Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2017 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ekim 2017
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2023

Proje Özeti

Dünya çapındaki fotovoltaik (PV) büyüme, son yıllarda lineer bir artış sergilemektedir. Bu değişimler PV'leri, küçük ölçekli uygulamaların yanında büyük ölçekli elektrik santralleri haline getirmeye başlamıştır. Küçük ölçekli çalışmalarda verim düşümüne neden olan ve yok sayılabilen etkiler büyük ölçekli çalışmalarda sistemin yapısını olumsuz etkilediği bilinen bir gerçektir.

 

Fotovotaik panellerin laboratuar şartlarında verimleri %30 `a kadar çıktığı ölçülürken kullanım şartları esnasında verimleri maksimum %18 olduğu ölçülmektedir. PV panellerde verimi etkileyen parametrelerden bazıları; hücre sıcaklığı etkisin, foto açısal etki, spektral etki ve yüzey parametresinin etkisidir. Sıcaklığın kristal silikon güneş pilleri ve güneş modüllerinin elektrik parametreleri üzerindeki etkisi literatürde iyi tanımlanmıştır. Fotovoltaik paneller sistem elemanı olarak kullanılırken panellerin ve dolayısıyla sistemin verimini düşüren önemli etkilerden birisi panel sıcaklığının yükselmesidir.  Panel sıcaklığının yükselmesi ve anlık değişimlere uğraması sistem verimini ve sistemin ömrünü olumsuz etkilemektedir.

 

PV panellerde sıcaklığın etkisini azaltmak için PV modülünü ve termik toplayıcı (T) bir fotovoltaik-termal (PV/T) sistemde birleştirerek hibrit bir sistemle ısıyı modül yüzeyinden çekerek modül sıcaklığının azaltılması yararlı olacaktır. Literatürde var olan PV/T sistemleri; hava soğutmalı, su soğutmalı ve son yıllarda uygulanmaya başlayan faz değiştirme maddesinin (FDM) kullanılmasıdır. FDM'ler, sabit sıcaklıkta gizli ısı şeklinde büyük miktarda enerjiyi emer, depolar ve serbest bırakır. FDM’lerin bu özelliği sayesinde PV panellerin gün içerisinde sıcaklığının anlık olarak değişime uğramasının önüne geçilecektir.

 

Panel sıcaklığının anlık değişimlerini azaltmak; panel sıcaklığın öğle saatlerinde aşırı yükselmesini engellemek ve gece saatlerinde aşırı düşmesini azaltmak için FDM’li paneller tasarlanacaktır. Literatürde PV paneller için ideal şartlar olarak görülen (20-30)°C sıcaklık için faz değiştirme sıcaklığı bu aralıkta bulunan FDM’ler seçilecektir. FDM’li panellerin alt yüzeylerine esnek malzeme ile kaplanarak yüzeye metal kanatçıkların ilave edilmesi ile ısı transferine bağlı verim düşüşü engellenmesi planlanmaktadır.  Yüzeyin esnek olması FDM’lerin faz değişimi esnasında yaşanabilen hacim değişimini absorbe etmesi açısından önemli görülmektedir. (PV / PCM) uygulamasıyla birlikte FDM-Isı borulu, Hava-Su soğutmalı paneller gözlemlenerek verim düşmesine neden olan etkinin azaltılması için çalışmalar yapılacaktır. Isı borusu FDM içerisinden geçirilerek FDM ve panel sıcaklığının istenen seviyelerde tutulması beklenilmektedir. Isı borusu uygulamasında elde edilen sıcak akışkan diğer hibrit  fotovotaik / termoelektrik jeneratörler  (PV/TEJ) için kullnılabilir.

  

Bu çalışmada ulaşılmak istenen hedef PV panel verilerinin (PV / FDM) - (PV / FDM ısı borulu)  panel verileri ile kıyaslanmasıdır. Bilimsel ve teknolojik olarak yüzeyine FDM uygulanan panellerin PV verimleri nasıl değiştireceğinin bilinmesidir. Sonuç olarak FDM’li panellerin yüzeyine yapılacak esnek malzeme uygulaması panel verimi ve ömrü üzerine etkisi tartışılacaktır. Verim kaybının azalması ile aynı yüzey alanından daha fazla güç üretilmesi veya daha düşük alana sahip yüzeyden aynı gücün üretilmesine olanak sağlayacaktır. Yüzey sıcaklığının istenilen aralıkta tutulabilmesinin verim üzerindeki olumlu etkileri FDM’lerin kullanımı için yeni çalışmalara ilham verecektir.