TiO2 nanomalzemelerin nadir toprak elementleri ile katkılanarak çift fonksiyonlu yeni kompozitlerinin sentezi fotokatalitik ve fotolüminesans özelliklerinin incelenmesi


Sanduvaç S. (Yürütücü), Kılıç Dokan F., Yılmaz E., Önses M. S.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Eylül 2021
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2022

Proje Özeti

Titanyum dioksit (TiO2) nanomalzemeler, toksik olmamaları, düşük maliyetleri, olağanüstü bozunma kapasiteleri ve iyi kimyasal kararlılıkları nedeniyle çeşitli çevresel sorunları ortadan kaldırmak için ideal fotokatalitik malzemelerden biri olarak kabul edilir. Ayrıca, nadir toprak elementi (RE) katkılı TiO2 optik malzemelerinin ultraviyole radyasyon altında olağanüstü lüminesans performansı gösterdiği ve tıbbi teşhis, optik termometreler ve alan emisyon göstergeleri (FED'ler) gibi bazı alanlarda uygulanma potansiyeline sahip olduğu bulunmuştur. Literatürde TiO2'nin lüminesans alanındaki nadir toprak elementi (RE) için uygun konak malzemelerden biri olduğuna dikkat çekilmiştir. Ayrıca, süper küçük TiOnanoparçacıklarının olağanüstü lüminesans özellikleri ve fotokatalitik aktiviteler sergilediğini tespit etmişlerdir. Çift işlevli fenomenin TiO2'de fotojenere edilmiş taşıyıcıların rekombinasyon olasılığı ile ilgili olduğu da doğrulanmıştır. Sonuç olarak, TiO2 çift işlevli malzemeler şu anda en çekici ve yenilikçi çalışma konularından biridir. Bununla birlikte, TiO2 partikülleri düşük lüminesans yoğunluğu sergiler ve fotokatalitik verimliliği azaltmak için topaklaşma eğilimi gösterir. Bu nedenle, performansını artırmak için TiO2'yi değiştirmek birincil araştırma içeriğidir. Bu dezavantajları çözmek için, belirli bir taşıyıcıya yüklemeyi, hetero-iyonlar veya değerli metallerle doping yapmayı ve malzemelerin morfolojisini değiştirmeyi içeren çeşitli stratejiler yayınlanmıştır. TiO2 matrisine eksojen atomlar veya bileşikler ekleyerek, yarı iletkenlerin fotojenere edilmiş taşıyıcıların dağılımı ve transferi değiştirilebilir ve kompozitin spesifik yüzey alanı arttırılabilir. Bu nedenle bu özelliklerin optimize edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Sunulan bu projede literatür araştırmalarımızda göz önünde bulundurularak TiO2 yapılar sentezlenerek, sentezlenen bu yapıların fotokatalitik ve fotolüminans aktifliğini artırmak için yüzeyleri nadir toprak elementleri ile dekore edilecektir. Elde edilen fotokatalist kompozit malzemelerin fotokatalitik performansları ve fotolüminesans özellikleri incelenecektir.