Otantik Liderliğin Örgütsel Vatandaşlık Üzerine Etkisinde Dile Getirme Davranışının Aracı Rolü


Demirtaş Ö. (Yürütücü), Boztosun D., Yayla E. N.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2021
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2023

Proje Özeti

Günümüz pozitif liderlik yaklaşımlarından birisi olan otantik liderler çalışanları ile güvene dayalı bir ilişki kurarak bireyin olumlu ruh halini, lider-üye ilişkisini ve adalet ortamına geliştirmektedir. Bu tür bir liderlik, çalışanların samimiyetine ilham verdiği ve lidere olan güvenlerini artırdığı için çalışanların dile getirme davranışlarını desteklediği bu olumlu ruh halinin örgütsel vatandaşlık davranışını etkileyerek örgüt tarafından arzu edilen verimliliği artıran prososyal davranışlar sağlanabilmektedir.
Mevcut çalışma kapsamında çalışanların dile getirme davranışının, otantik liderlik ve örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki ilişkide arabulucu rolünün belirlenmesi amaçlanmaktadır. Kayseri’de faaliyet gösteren imalat işletmeleri üzerinde yapılması planlanan bu çalışmada örneklem kitlesi olarak 500 kişiye ulaşılması hedeflenmektedir. Veri toplama aracı olarak kullanılan Dile Getirme Davranışı Ölçeği, Otantik Liderlik Ölçeği ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Ölçeği 01 Mayıs-31 Aralık 2021 tarihilerinde yüz yüze gerçekleştirilmesi planlanıp AMOS programı ile analiz edilecektir.
Otantik liderlik birçok toplumda, özellikle Batı toplumunda araştırılmış ve kuruluşlar ve bireyler üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca liderlik davranışının çalışanların dile getirme davranışının üzerinde önemli etkilere sahip olduğu kanıtlanmış olsa da bir bağlamda etkili olan liderlik davranışının, başka bir bağlamda mutlaka etkili olduğu söylenememektedir. Bu açıdan çalışmamızın Türk literatüründe sınırlı olan otantik liderlik ve dile getirme davranışına yönelik çalışmaları genişletilecek olması araştırmamızı özgün kılmaktadır.
İşletmeler, uzun vadeli gelişimleri, rekabet avantajları ve verimliliği için özgün ve prososyal davranışlar önem arz etmekte olup özellikle de dile getirme davranışının çalışan özgünlüğünün bir tezahürü olduğu, örgütsel vatandaşlık davranışının ise statükoyu iyileştirmeye yönelik bir araç olduğu düşünüldüğünde, bu çalışma tüm seviyelerde özgün bir organizasyon inşa etmek için yol sunacaktır.