Enerji Bitkileri ile Kaba ve Kesif Yem Üretimi


Creative Commons License

Bulut S., Saygı Y. D.

4. BİLSEL ULUSLARARASI AHLAT BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR KONGRESİ, Bitlis, Türkiye, 21 - 22 Eylül 2024, ss.528-540, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Bitlis
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.528-540
  • Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
  • Kayseri Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Enerji talebinin büyük bir bölümünü ithalatla karşılayan Ülkemizde, sürdürülebilir enerjinin sağlanması için yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüşen bitkiler önemli ve büyük bir potansiyel oluşturmaktadır. Bu nedenle biyoyakıtlar ve temel hammaddesini oluşturan enerji tarımı stratejik alan kabul edilip, ulusal hedef ve programlarda yer almalıdır. Ülkemizdeki biyomotorin ve biyoetanol ihtiyacını karşılamak için 850 bin hektar ilave tarım alanına ihtiyaç bulunmaktadır. Ayrıca bu bitkilerin yetiştirilmesi ve işlenmesi esnasında kayda değer miktarda hayvan yemi kaynağı da oluşmaktadır. Yakıt ve hayvan yemi için ihtiyaç duyulan bu hammaddelerin yerli kaynaklardan sağlanması için öncelikle, kullanılmayan tarım arazileri, 3.7 milyon hektar gibi büyük miktardaki nadas alanı ve şekerpancarı ile tütüne kota uygulanan araziler enerji bitkileri tarımı için marjinal alanlar olarak değerlendirilebilir.