Urban Agriculture, Urban Gardening In Kayseri


Creative Commons License

Bulut S., Arslan M.

1st Internatıonal Uskudar Scıentıfıc Research Congress, İstanbul, Turkey, 19 - 20 July 2024, pp.267-276

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • City: İstanbul
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.267-276
  • Kayseri University Affiliated: Yes

Abstract

Different alternatives are emerging for the sustainability of agriculture in order to meet the food needs of rapid urbanization and the increasing population in cities. Urban agriculture, which is the general name for agricultural practices carried out in the city, actually includes many processes and activities. At the regional level, in order to ensure the appropriate and effective use of resources and to activate the local potential, it is needed to take measures to ensure citizens' access to sufficient and healthy food and to protect and develop the natural resources of the region. Although diverse crops are produced in the TR72 Central Anatolia Region, agricultural production activities in covered areas such as greenhouses are very limited. Therefore, Central Anatolia depends on other regions for many agricultural products, especially fruits and vegetables. However, with urban agriculture, this dependency will disappear and new job opportunities will emerge in urban gardening areas. Consequently, it is evaluated that the development of production techniques in urban agriculture in accordance with scientific innovations as well as the planning of urban agricultural areas and the dissemination of practices will play an important role in making Central Anatolia Region stands out as a "self-sufficient region".

Hızlı kentleşme ve kentlerde artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak maksadıyla tarımın sürdürülebilirliği için değişik alternatifler ortaya çıkmaktadır. Kentte gerçekleştirilen tarımsal uygulamaların genel adı olan kentsel tarım aslında pek çok süreci ve faaliyeti de içerisinde barındırmaktadır. Bölgesel düzlemde, “kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek üzere gerek vatandaşların yeterli ve sağlıklı gıdaya erişimi gerekse de sorumlu oldukları bölgenin doğal kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi konularında önlemler almamız gerekmektedir. TR72 Orta Anadolu Bölgesinde tarımsal üretim yönünden çeşitlilik olsa da sera ve örtü altı üretim gibi kapalı alanlarda sürdürülen tarımsal üretim faaliyetleri yönünden oldukça zayıf durumdadır. Bu yüzden başta meyve sebze olmak üzere pek çok ürün yönünden diğer bölgelere bağımlılık söz konusudur. Oysa kentsel tarımla bu bağımlılık ortadan kalkacağı gibi bölgede bu kapsamda yeni üretim alanlarında yeni istihdam alanları ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla, Orta Anadolu Bölgesi’nde Kentsel tarımda üretim tekniklerinin bilimsel yenilikler uyarınca geliştirilmesiyle birlikte kent içi tarım alanlarının planlanmasının ve uygulamaların yaygınlaştırılmasının bölgenin, “kendini doyuran bölgesi” olarak öne çıkmasında önemli bir rol oynayacağı değerlendirilmektedir.