1st Internatıonal Uskudar Scıentıfıc Research Congress, İstanbul, Turkey, 19 - 20 July 2024, pp.267-276
Different
alternatives are emerging for the sustainability of agriculture in order to
meet the food needs of rapid urbanization and the increasing population in
cities. Urban agriculture, which is the general name for agricultural practices
carried out in the city, actually includes many processes and activities. At
the regional level, in order to ensure the appropriate and effective use of
resources and to activate the local potential, it is needed to take measures to
ensure citizens' access to sufficient and healthy food and to protect and
develop the natural resources of the region. Although diverse crops are produced
in the TR72 Central Anatolia Region, agricultural production activities in covered
areas such as greenhouses are very limited. Therefore, Central Anatolia depends
on other regions for many agricultural products, especially fruits and vegetables.
However, with urban agriculture, this dependency will disappear and new job
opportunities will emerge in urban gardening areas. Consequently, it is
evaluated that the development of production techniques in urban agriculture in
accordance with scientific innovations as well as the planning of urban
agricultural areas and the dissemination of practices will play an important
role in making Central Anatolia Region stands out as a "self-sufficient
region".
Hızlı kentleşme ve kentlerde
artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak maksadıyla tarımın sürdürülebilirliği
için değişik alternatifler ortaya çıkmaktadır. Kentte gerçekleştirilen tarımsal
uygulamaların genel adı olan kentsel tarım aslında pek çok süreci ve faaliyeti
de içerisinde barındırmaktadır. Bölgesel düzlemde, “kaynakların yerinde ve
etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek üzere gerek
vatandaşların yeterli ve sağlıklı gıdaya erişimi gerekse de sorumlu oldukları
bölgenin doğal kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi konularında önlemler
almamız gerekmektedir. TR72 Orta Anadolu Bölgesinde tarımsal üretim yönünden
çeşitlilik olsa da sera ve örtü altı üretim gibi kapalı alanlarda sürdürülen
tarımsal üretim faaliyetleri yönünden oldukça zayıf durumdadır. Bu yüzden başta
meyve sebze olmak üzere pek çok ürün yönünden diğer bölgelere bağımlılık söz
konusudur. Oysa kentsel tarımla bu bağımlılık ortadan kalkacağı gibi bölgede bu
kapsamda yeni üretim alanlarında yeni istihdam alanları ortaya çıkacaktır.
Dolayısıyla, Orta Anadolu Bölgesi’nde Kentsel tarımda üretim tekniklerinin
bilimsel yenilikler uyarınca geliştirilmesiyle birlikte kent içi tarım
alanlarının planlanmasının ve uygulamaların yaygınlaştırılmasının bölgenin,
“kendini doyuran bölgesi” olarak öne çıkmasında önemli bir rol oynayacağı
değerlendirilmektedir.