10th INTERNATIONAL CONGRESS ON MACHINING, Antalya, Turkey, 7 - 09 November 2019, pp.412-419
In this study, the influence of end mill helix angle, cutting speed and feed rate on temperature and surface
roughness was investigated experimentally when end milling Ti6Al4V alloy. Three different coated solid
carbide end mills of 8 mm diameter having 30º, 45º and 60º helix angles were used as the cutting tools. All
the end mills had 4 flutes. The end milling tests were carried out at three different cutting speeds of 10, 20
and 30 m/min and at three different feed rates of 0.05, 0.10 and 0.15 mm/tooth. The axial depth of cut and
radial depth of cut were kept constant at 14 mm and 0.5 mm, respectively. The end milling test design was
accomplished using Taguchi’s L9 orthogonal arrays. An analysis of variance (ANOVA) was also employed
to determine the level of the effect of control factors for the temperature and surface roughness. By using the
singal/noise ratios, the optimum values of the control factors were found to be at different levels for the
temperature and surface roughness. The results showed that showed that the end mill helix angle was the
most significant kontrol for the temperature and surface roughness.
Bu çalışmada, Ti6Al4V alaşımının parmak freze ile işlenmesinde parmak freze helis açısı, kesme hızı ve
ilerleme miktarının oluşan sıcaklık ve işlenmiş yüzey pürüzlülüğüne etkisi incelenmiştir. 8 mm çapında üç
farklı helis açısına (30°, 45° ve 60°) sahip ve 4 ağızlı yekpare gövdeli kaplamalı karbür parmak frezeler
kullanılmıştır. İşleme deneyleri üç farklı kesme hızı (10, 20 ve 30 m/dk) ve üç farklı ilerleme değerinde
(0,05, 0,10 ve 0,15 mm/diş) gerçekleştirilmiştir. Eksenel ve radyal kesme derinlikleri sırasıyla 14 mm ve 0,5
mm olarak alınmıştır. Deney tasarımı Taguchi L9 dikey dizinine göre yapılmıştır. Deneyler sonucunda elde
edilen sıcaklık ve yüzey pürüzlülük değerleri üzerinde kontrol faktörlerinin önem seviyelerini belirlemek için
varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Sinyal/gürültü oranları kullanılarak elde edilen kontrol
faktörlerinin optimum değerleri sıcaklık ve yüzey pürüzlülüğü için farklı seviyelerde bulunmuştur. Sonuçlar
sıcaklık ve yüzey pürüzlülüğü üzerinde en önemli kontrol faktörünün parmak freze helis açısı olduğunu
göstermiştir.