Effect Of Different Drying Conditions on Eritadenine Content And Bioactive Propertıes In Shiitake Mushroom


Creative Commons License

Kaya M.

3. Internatonal Ege congress on Scientific Research, İzmir, Turkey, 20 - 22 December 2024, pp.897-909

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • City: İzmir
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.897-909
  • Kayseri University Affiliated: Yes

Abstract

Introduce and Purpose: Cardiovascular diseases are one of the main health problems that cause the most deaths. Eritadenine (EA) is an adenosine-derived chemical compound that has a cholesterol-lowering effect. The highest concentration is in shiitake mushrooms (Lentinula edodes L. Berg.). The aim of this study was to investigate the effect of different drying conditions on the EA concentration and bioactivity (Total phenolic content (TPC), antioxidant capacity by DPPH (AOC-DPPH) and ABTS (AOC-ABTS) radicals) in shiitake mushroom.

Materials and Methods: The sliced mushroom samples were dried in freeze dryer (Model TRS2, TEKNOSEM, İstanbul, Turkey), an oven (Model EN 400, Nuve Co., Ankara, Turkey) at 30 and 50 ◦C for 6-12 h, sun drying for 2 days, shade drying for 4 days. The dried mushrooms were ground into 500 μm of particle sizes using a blender (Waring, Staufen, Germany). For solid liquid extraction, 60% ethanol was used as solvent and samples were homogenized at 7000 rpm for 5 minutes. HPLC method modified by us was used for EA analysis and spectrophotometric methods were used for bioactivity.

Results: EA amount for different drying conditions was determined between 661.64±0.32-452.96±0.18 mg/100 g Dry Matter (DM).  TPC, AOC-DPPH and AOC-ABTS amount for different drying conditions were determined 0,66±0,003-0,36±0,001 mg Gallic acid equivalents (GAE)/g DM, 1,09±0,04-0,61±0,032 mg Trolox eqivalents (TEAC)/g DM, 4,34±0,46-3,08±0,28 mg TEAC/g DM, respectively. The maximum EA content (661,64 mg 100g-1 ), TPC (0,66 mg GAEg-1 ) and antioxidant activities by DPPH (1,09 mg TEg-1) and by ABTS (4,03 mg TE g-1 )  were obtained under lyophilized drying method.

Discussion and Conclusion: These results suggest that the EA compound is a stable compound that shows high bioactivity. This high stability of EA demonstrates its capacity to be used in different food processes such as functional foods.

Giriş ve Amaç: Kardiyovasküler hastalıklar en çok ölüme neden olan başlıca sağlık sorunlarından biridir. Eritadenin (EA), kolesterol düşürücü etkiye sahip adenozin türevi bir  alkoloiddir. En yüksek EA konsantrasyonu şitaki mantarında (Lentinula edodes L. Berg.) bulunur. Bu çalışmanın amacı, şitaki mantarındaki farklı kurutma koşullarının EA bileşiği konsantrasyonu ve biyoaktivitesi özellikleri üzerindeki (Toplam fenolik içerik (TPC), DPPH (AOC-DPPH) ve ABTS radikallerini süpürme antioksidan kapasitesi (AOC-ABTS))  etkisini araştırmaktır.

Materyal ve Yöntem: Dilimlenmiş mantar örnekleri dondurarak kurutucuda (Model TRS2, TEKNOSEM, İstanbul, Türkiye), fanlı etüvde (Model EN 400, Nuve Co., Ankara, Türkiye) 30 ve 50 ◦C sıcaklık koşullarında kurutulan örnekler 6-12 saat, doğrudan güneş ışığına maruz bırakılarak kurutulan ve liyofilize edilerek kurutulan örnekler 2 gün, doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmadan (gölgede) kurutma koşullarında ise 4 gün süresince kurutulmuştur.

 Kurutulmuş mantarlar katı örnek parçalayıcı (Waring, Staufen, Almanya) kullanılarak 500 μm parçacık boyutuna kadar öğütülmüştür. Katı sıvı ekstraksiyon tekniği için çözücü olarak % 60 etanol kullanılmıştır. Akabinde örnekler 5 dakika boyunca 7000 rpm'de homojenize edilmiştir. EA analizi için tarafımızca modifiye edilen ters faz HPLC yöntemi ve biyoaktivite testleri için spektrofotometrik yöntemler kullanılmıştır.

Sonuçlar: Farklı kurutma koşullarında kurutulan mantar örneklerinin EA içerikleri 661,64±0,32-452,96±0,18 mg/100 g Kuru Madde (KM) aralığında belirlenmiştir. Farklı kurutma koşulları için TPC, AOC-DPPH ve AOC-ABTS konsantrasyonları sırasıyla 0,66±0,003-0,36±0,001 mg Gallik asit eşdeğeri (GAE)/g KM, 1,09±0,04-0,61±0,032 mg Troloks eşdeğeri (TEAC)/g KM, 4,34±0,46-3,08±0,28 mg TEAC/g KM olarak belirlenmiştir. Maksimum EA içeriği (661,64 mg 100g-1), maksimum TPC konsantrasyonu (0,66 mg GAEg-1) ve maksimum AOC-DPPH (1,09 mg TEg-1) ve AOC-ABTS konsantrasyonları (4,03 mg TE g-1) liyofilize kurutma yöntemine ait örneklerde görülmüştür.

Tartışma ve Sonuç: Bu sonuçlar EA bileşiğinin yüksek biyoaktivite gösteren stabil bir bileşik olduğunu bize göstermektedir. EA’nın bu yüksek stabilitesi, fonksiyonel gıdalar gibi farklı gıda proseslerinde kullanılabilme kapasitesini ortaya koymaktadır.