3. Internatonal Ege congress on Scientific Research, İzmir, Turkey, 20 - 22 December 2024, pp.897-909
Introduce
and Purpose:
Cardiovascular diseases are one of the main health problems that cause the most
deaths. Eritadenine (EA) is an adenosine-derived chemical compound that has a
cholesterol-lowering effect. The highest concentration is in shiitake mushrooms
(Lentinula edodes L. Berg.). The aim of this study was to investigate the
effect of different drying conditions on the EA concentration and bioactivity
(Total phenolic content (TPC), antioxidant capacity by DPPH (AOC-DPPH) and ABTS
(AOC-ABTS) radicals) in shiitake mushroom.
Materials and Methods:
The sliced mushroom samples were dried in freeze dryer (Model TRS2, TEKNOSEM,
İstanbul, Turkey), an oven (Model EN 400, Nuve Co., Ankara, Turkey) at 30 and
50 ◦C for 6-12 h, sun drying for 2 days, shade drying for 4 days. The dried
mushrooms were ground into 500 μm of particle sizes using a blender (Waring,
Staufen, Germany). For solid liquid extraction, 60% ethanol was used as solvent
and samples were homogenized at 7000 rpm for 5 minutes. HPLC method modified by
us was used for EA analysis and spectrophotometric methods were used for
bioactivity.
Results:
EA amount for different drying conditions was determined between
661.64±0.32-452.96±0.18 mg/100 g Dry Matter (DM). TPC, AOC-DPPH and AOC-ABTS amount for
different drying conditions were determined 0,66±0,003-0,36±0,001 mg Gallic acid
equivalents (GAE)/g DM, 1,09±0,04-0,61±0,032 mg Trolox eqivalents (TEAC)/g DM,
4,34±0,46-3,08±0,28 mg TEAC/g DM, respectively. The maximum EA content
(661,64 mg 100g-1 ), TPC (0,66 mg GAEg-1 ) and
antioxidant activities by DPPH (1,09 mg TEg-1) and by ABTS
(4,03 mg TE g-1 ) were obtained under
lyophilized drying method.
Discussion and Conclusion: These results
suggest that the EA compound is a stable compound that shows high bioactivity. This
high stability of EA demonstrates its capacity to be used in different food
processes such as functional foods.
Giriş ve Amaç: Kardiyovasküler
hastalıklar en çok ölüme neden olan başlıca sağlık sorunlarından biridir.
Eritadenin (EA), kolesterol düşürücü etkiye sahip adenozin türevi bir alkoloiddir. En yüksek EA konsantrasyonu şitaki
mantarında (Lentinula edodes L. Berg.) bulunur. Bu çalışmanın amacı, şitaki
mantarındaki farklı kurutma koşullarının EA bileşiği konsantrasyonu ve
biyoaktivitesi özellikleri üzerindeki (Toplam fenolik içerik (TPC), DPPH
(AOC-DPPH) ve ABTS radikallerini süpürme antioksidan kapasitesi (AOC-ABTS)) etkisini araştırmaktır.
Materyal ve
Yöntem: Dilimlenmiş
mantar örnekleri dondurarak kurutucuda (Model TRS2, TEKNOSEM, İstanbul,
Türkiye), fanlı etüvde (Model EN 400, Nuve Co., Ankara, Türkiye) 30 ve 50 ◦C
sıcaklık koşullarında kurutulan örnekler 6-12 saat, doğrudan güneş ışığına
maruz bırakılarak kurutulan ve liyofilize edilerek kurutulan örnekler 2 gün,
doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmadan (gölgede) kurutma koşullarında ise 4
gün süresince kurutulmuştur.
Kurutulmuş mantarlar katı örnek parçalayıcı
(Waring, Staufen, Almanya) kullanılarak 500 μm parçacık boyutuna kadar
öğütülmüştür. Katı sıvı ekstraksiyon tekniği için çözücü olarak % 60 etanol
kullanılmıştır. Akabinde örnekler 5 dakika boyunca 7000 rpm'de homojenize
edilmiştir. EA analizi için tarafımızca modifiye edilen ters faz HPLC yöntemi
ve biyoaktivite testleri için spektrofotometrik yöntemler kullanılmıştır.
Sonuçlar: Farklı kurutma
koşullarında kurutulan mantar örneklerinin EA içerikleri 661,64±0,32-452,96±0,18
mg/100 g Kuru Madde (KM) aralığında belirlenmiştir. Farklı kurutma koşulları
için TPC, AOC-DPPH ve AOC-ABTS konsantrasyonları sırasıyla
0,66±0,003-0,36±0,001 mg Gallik asit eşdeğeri (GAE)/g KM, 1,09±0,04-0,61±0,032
mg Troloks eşdeğeri (TEAC)/g KM, 4,34±0,46-3,08±0,28 mg TEAC/g KM olarak
belirlenmiştir. Maksimum EA içeriği (661,64 mg 100g-1), maksimum TPC
konsantrasyonu (0,66 mg GAEg-1) ve maksimum AOC-DPPH (1,09 mg TEg-1) ve AOC-ABTS
konsantrasyonları (4,03 mg TE g-1) liyofilize kurutma yöntemine ait örneklerde
görülmüştür.
Tartışma ve Sonuç: Bu sonuçlar EA bileşiğinin yüksek biyoaktivite gösteren stabil bir bileşik olduğunu bize göstermektedir. EA’nın bu yüksek stabilitesi, fonksiyonel gıdalar gibi farklı gıda proseslerinde kullanılabilme kapasitesini ortaya koymaktadır.