II. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Van Yemekleri Sempozyumu, Van, Turkey, 24 - 26 November 2010, pp.338-350
We are one of the most
rooted nation who has lived different places up to now,met different
civilizations,adopted some national or international beliefs and affected from
them.According to our issue, food necessity which is one of the basic needs is affected from these
changes and interactions.
Turkish people who
migrated from Central Asia to Anatolia generated a new food culture which was overflowed from this geography with its
tastes and traces by combining the food cultures of people of Anatolia and
different food cultures which they met during their migration. We indicate
that as a food culture: During
our study ,we want to clarify these issues such as meanings of food and drinks
for people, preparing what kind of foods for birth,death and wedding ceremonies
and choosing these foods, using these foods for what purposes, loaded
qualifications and holiness of these foods instead of only explaining food
names and food ingredients.
Foods differ from each
other with their kinds ,their preparations , using what kind of
ingredients and providing these
ingredients from whereabouts and also the region where food is prepared.For
example; meat dishes are widespread in the South Eastern Anatolia Region but in
the West Anatolia ,dishes which are made from vegetables are widespread. These
differences originate from many different elements such as circumstances of geography where people live,
socio-economic structures of people,food habits of different communities around
them. As a result of this; kind of food ,cooking,eating how , when and
where are changed by habits of community
.
Humankind create a
different relationship with foods apart from accepting it only as a food
necessity and it is started to accept as a integration of community, relaxing
people spiritually and determinatives of status .
With this study ,we want
to explain these issues such as food culture of Adilcevaz- the district of
Bitlis,beliefs and practises about these ,famous foods of Adilcevaz and their
preparations, foods for using as therapeutic
under the title of beliefs and
practises of food culture in the different phases of life and beliefs and
practises of food culture in the religious visiting places .
KEY
WORDS: FOOD, CULTURE, ADİLCEVAZ, BELIEF.
Tarihin en köklü
milletlerinden biri olan bizler, günümüze kadar geçen süreç içerisinde farklı birçok
coğrafyada yaşamış, farklı uygarlıklarla tanışmış, milli ya da evrensel
birtakım inanışları benimsemiş ve bunlardan ister istemez etkilenmişizdir.
Konumuz itibariyle, insanoğlunun en temel gereksinimlerinden biri olan yemek
ihtiyacı da bu değişim ve etkileşimlerden nasibini fazlasıyla almıştır.
Orta Asya’dan
Anadolu’ya göç eden Türkler, bu uzun yolculukları sırasında beraberlerinde
getirdikleri yemek kültürünü gerek göç güzergâhları boyunca tanıştıkları farklı
kültürlerle gerekse yeni vatanları olan Anadolu’daki yerleşik halkın yemek
kültürüyle sentezleyerek, lezzeti ve izleri bu coğrafyanın dışına taşan yeni
bir yemek kültürünün temellerini atmışlardır.
“Yemek kültürü”
kavramını kullanırken şunu özellikle belirtmeliyiz ki çalışmamız esnasında sık
sık kullanacağımız bu kavramla sadece yemeklerin adı ya da hangi malzemelerden
ne oranda kullanıldığından ziyade; yiyecek ve içeceklerin insanlar için
taşıdığı anlam, doğum- düğün- ölüm merasimleri gibi belirli dönemlerde ne tür
yiyeceklerin yapıldığı ve neden bunların tercih edildiği, yeme- içme ihtiyacı
dışında insanların hangi amaçla bu yiyecekleri kullandığı, bu yiyeceklere
toplumun yüklediği vasıf ya da kutsallığa açıklık getirmeye çalışacağız.
Yemek türleri, yapımı,
kullanılan malzemelerin ne olduğu ve nerelerden nasıl temin edildiği hatta yapıldığı
zaman bile yemeğin hazırlandığı yöreye göre büyük farklılıklar göstermektedir.
Örneğin; Güneydoğu Anadolu bölgemizde et türü yemekler yaygınken Batı
Anadolu’da bitkilerden yapılan yemekler daha yaygındır. Bu farklılaşmada
insanların yaşadıkları bölgenin coğrafi şartlarından tutun da orada
yaşayanların sosyoekonomik yapılarına, çevrelerindeki farklı toplulukların
yemek alışkanlıklarına kadar birçok unsur belirleyicidir. İşte bundan dolayıdır
ki; kişinin tercih ettiği yemeğin türü, pişirilişi,
nasıl, ne zaman ve nerede yendiği mensubu olunan topluluğun alışkanlıklarına
göre değişir.
İnsanoğlunun
yiyeceklerle olan ilişkisi zaman içerisinde sadece hayatını sürdürebilmesi için
gerekli olan yeme- içme ihtiyacını temin etmekten daha farklı bir hal almış ve
toplumu kaynaştırıcı, insanları ruhsal olarak rahatlatıcı ve yeri geldiğinde
statü belirleyicisi olarak kabul görmeye başlamıştır.
Bu çalışma ile
Bitlis iline bağlı Adilcevaz ilçesini temel alarak bölgedeki yemek kültürünü,
buna bağlı olarak gerçekleşen inanış ve uygulamaları: Hayatın farklı
safhalarında yemek kültürüne ait inanış ve uygulamalar, dini nitelikli ziyaret
yerlerinde yiyeceklerle ilgili inanış ve uygulamalar, Adilcevaz’da sıkça
yapılan yemekler ve bunların hazırlanışı, tedavi amaçlı yiyecekler ve bunların
kullanımı başlıkları altında sunmaya çalışacağız.
Anahtar
Kelimler: Yemek, Kültür, Adilcevaz, İnanç