KAYSERİ BÖLGESİNDE DOĞAL OLARAK YETİŞEN VE KÜLTÜRE EDİLEN TIBBİ MANTARLARIN TOPLAM FENOLİK MADDE İÇERİKLERİNİN, ANTİOKSİDAN AKTİVİTELERİNİN VE ERİTADENİN BİLEŞİĞİNİN BELİRLENMESİ


KAYA M., BERKTAŞ S., ADANACIOĞLU N., ÇAM M.

GIDA, cilt.46, sa.2, ss.376-395, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 46 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2021
  • Doi Numarası: 10.15237/gida.gd21007
  • Dergi Adı: GIDA
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.376-395
  • Kayseri Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Bu çalışmada Kayseri’de yetişen 39 ve kültüre edilen 6 tıbbi mantar türünün antioksidan kapasiteleri (AO),fenolik madde miktarları (TFM) ve kolesterol düşürücü özellikteki eritadenin bileşiğinin (EA) varlığıaraştırılmıştır. TFM açısından ilk iki sıradaki mantarlar Suillus luteus (2150 mg GAE/100 g) ve Agaricus sp.(1776 mg GAE/100 g)’ dır. AO açısından ilk iki sıradaki mantarlar (ABTS yöntemiyle) Suillus luteus (2211mg TE/100 g) ve Agrocybe aegerita (1981 mg TE/100 g), (DPPH yöntemiyle) Leucopaxillus sp. (1651 mgTE/100 g), Lentinula edodes (984 mg TE/100 g) ve Agaricus bernardii (983 mg TE/100 g) mantarlarıdır (P<0.005). EA gözlenebilme sınırı (LOD) 0.0002 mg/L, tayin sınırı (LOQ) 0.00066 mg/L olarakhesaplanmıştır. Çeşitli mantar türlerinde bulunduğu literatürde bildirilen EA, çalışmamızda şitake mantarında(3338 mg/kg) belirlenmiş, diğer 44 mantar türündeyse belirlenememiştir. Temel bileşen analiziyle 4değişkenin 45 mantar üzerindeki etkisi incelenmiş, toplam varyansın %78.89’luk kısmının iki temel bileşenceaçıklandığı görülmüştür. Mantarların ürün geliştirme çalışmalarında kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
In this study, AO, TPC and presence of EA compound of 39 wild mushrooms in Kayseri region and 6 medicinal mushrooms were investigated. The highest TPC was obtained from Suillus luteus and Agaricus sp. 2150, 1776 mg GAE/100 g, respectively. In terms of the AO, Suillus luteus and Agrocybeaegeriata, were foregrounding with 2211 and 1981 mg TEAC/100 g. LOD and LOQ of EA was calculated as 0.0002 and 0.00066 mg/L, respectively. The presence of EA in various mushrooms was reported in the literature, it was found only in shitake mushroom in this study, EA was not detected in others. The effect of 4 variables on 45 mushrooms was examined by Principal Component Analysis. As a result, it was determined that 78.89% of the total variance was explained by the first 2 PCs in the whole data set. It was concluded that mushrooms can be used in product development studies.