Uluslararası Bilimsel Çalışmalar Kongresi, 15 - 18 March 2021, pp.25-32
Bu
çalışmada, 1960’lı yıllarda Doğu Türkistan’dan Pamir Dağlarını geçerek
Afganistan’a oradan da Türkiye’ye göç ederek Kayseri’ye yerleşen Uygur
Türklerinin özel gün ve gecelerdeki yeme-içme âdetleri
üzerinde durulacaktır. Bu bağlamda kısaca göç hikâyeleri, kültürel
kimliklerinden bahsedildikten sonra millî veya dinî günlerde ve geçiş dönemleri
dediğimiz doğumdan ölüme kadar ki süreçte tercih edilen yiyecekler ve
içeceklerin tercih edilme sebepleri ayrıntılı bir şekilde sahadan kaynak
kişilerden elde edilen verilerle yorumlanacaktır. Özel gün ve gecelerde tercih
edilen yiyecek-içeceklerin tariflerinden ziyade tercih edilme sebeplerinin
altındaki kültür kodları aranacaktır. Böylece yaklaşık altmış yıldır Kayseri’de
yaşayan Uygur Türklerinin kültürel değişmeleri dikkate alınarak yeme-içme âdetlerinde
bir değişiklik olup olmadığı da gözler önüne serilecektir.