2. Uluslararası Tarım, Gıda, Veteriner ve Eczacılık Bilimleri Kongresi , Belgrade, Serbia, 19 - 21 May 2023, pp.8-20
The first official
organic farming movement in Turkey started in 1992 with the establishment of
the Ecological Agriculture Organization. Later, activities related to organic
agriculture have been carried out under the Ministry of Food, Agriculture and
Livestock, General Directorate of Plant Production since 2003, together with
its legislation. Organic agricultural activities are carried out within the
framework of the provisions of the "Organic Agriculture Law" numbered
5262, which entered into force in 2004, and the "Regulation on the
Principles and Implementation of Organic Agriculture", which has been in
effect since 2006. In addition, Organic Agriculture Transition Process is
included in organic agriculture in accordance with the provisions of the
“Regulation on the Principles and Implementation of Organic Agriculture” dated
18.08.2010 and numbered 27676. Organic agriculture, which is a controlled and
certified system at every stage, is carried out at international standards by
complying with the EU Organic Agriculture Legislation. In line with the data of
2021, production is carried out by 38,748 registered producers on a total area
of 243,778.85 hectares, including 216,863.10 ha production area, 24,334.03 ha
natural collection area and 2,581.71 ha fallow area, and a total of
1,101,236.97 tons of crop production is made in this area. Products transition
period are not included in these data.
Türkiye’de ilk resmi organik tarım hareketi 1992
yılında Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği’nin kurulmasıyla başlamıştır. Daha
sonra, organik tarımla ilgili faaliyetler 2003 yılından itibaren Gıda Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü bünyesinde mevzuatı ile
birlikte yürütülmektedir. Organik tarımsal faaliyetler 2004 yılında yürürlüğe
giren 5262 sayılı “Organik Tarım Kanunu” ve 2006 yılından beri yürürlükte olan “Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına
İlişkin Yönetmelik” hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir. Ayrıca, 18.08.2010
tarih ve 27676 sayılı “Organik Tarımının Esasları ve Uygulamasına İlişkin
Yönetmelik” hükümlerince Organik Tarım Geçiş Süreci de organik tarıma dâhil
edilmektedir. Her aşaması kontrollü ve sertifikalandırılan bir sistem olan
organik tarım AB organik tarım mevzuatına uyum sağlayarak uluslararası
standartlarda yürütülmektedir. 2021 yılı verileri doğrultusunda 38,748 kayıtlı
üretici tarafından 216,863.10 ha üretim alanı, 24,334.03 ha doğadan toplama
alanı ve 2,581.71 ha nadas alanı ile birlikte toplam 243,778.85 ha alanda
üretim yapılmakta ve bu alanda toplam 1,101,236.97 ton bitkisel üretim
yapılmaktadır. Bu verilere geçiş süreci ürünleri dâhil edilmemiştir.