KÜLTÜR ARAŞTIRMALARI DERGİSİ, sa.27, ss.231-244, 2025 (Hakemli Dergi)
Anadolu’nun pek çok yerinde olduğu gibi Garipçe Mahallesi’nde de yaz aylarında kışa hazırlık amacıyla yapılan yiyecek ve içecek üretimi, sadece beslenme ihtiyacını karşılamakla kalmayıp toplumsal dayanışma, kültürel aktarım ve geleneksel bilgi üretimi açısından da önem arz etmektedir. Bu bağlamda çalışmada, kış mevsimi için yörede önemli sayılan, tercihen içecek olarak da kullanılan ve birçok yiyeceğin de ham maddesi olan üzüm pekmezinin üzerinde özellikle durulmuştur. Üzüm yetiştiriciliğinden başlayarak pekmezin yapımı, pekmezden yapılan yiyecekler; bunların saklanması, korunması, satılması vb. hususlara değinilmiştir. Çalışmada, mahallenin kışlık yiyecek ve içecek hazırlıkları sahadan derleme yöntemiyle (görüşme) elde edilen bilgiler ışığında verilmiştir. Bulgular, üzüm pekmezi üretiminin yöre halkının sosyal hayatında önemli bir yere sahip olduğunu ve yerel gastronomi kimliğinin temel unsurlarından biri olduğunu göstermektedir. Çalışmada ayrıca söz konusu ürünün gelecekteki durumu hakkında önerilerde bulunulmuştur. Böylelikle halk kültürü, halk mutfağı, ürün üretimi esnasında kullanılan halk bilgisi, halk takvimi gibi söz konusu unsurların oluşturduğu kültürün kayıt altına alınarak gelecek nesillere aktarımı hedeflenmektedir