This research was conducted to investigate adaptability under Erzurum conditions of 25
bread wheat cultivars in 2001-02 and 2002-03 cropping seasons. The results
showed that differences among the cultivars for all parameters were
significant. Vegetative period, grain filling period, plant height, spike
number per m2 and kernel number per spike of the cultivars ranged
between 14.1 and 22.5 days, 34.1 and 39.3 days, 72.5 and 99.3 cm, 373.8 and 604.4,
19.9 and 30.4, respectively. On average of cropping seasons, thousand kernel weights
of the cultivars ranged between 34.1 and 42.5 g, grain filling rate between 0.952 and
1.221 mg/grain/day, grain yield between 302.4 and 460.7 kg/da, hectoliter
weight between 75.3 and 79.3
kg, and crude protein content between 11.2 and 13.5 %.
The highest spike number per m2 and grain yield obtained from cv. Doğu
88. The cv. Alparslan and cv. Türkmen had the highest crude protein content.
Year x cultivars interactions for all parameters except plant height were
significant.
2001-02 ve 2002-03 ürün
yıllarında yürütülen bu çalışmada, 25 ekmeklik buğday çeşidinin Erzurum
koşullarına adaptasyonu araştırılmıştır. İncelenen karakterler yönünden
çeşitler arasında önemli farklar bulunmuştur. Ürün yıllarının ortalaması olarak
çeşitlerin vejetatif periyodu 14.1-22.5 gün, tane dolum süresi 34.1-39.3 gün,
bitki boyu 72.5-99.3 cm,
m2 deki başak sayısı 373.8-604.4 adet, başaktaki tane sayısı
19.9-30.4 adet, bin tane ağırlığı 34.1-42.5 g, tane dolum oranı 0.952-1.221
mg/tane/gün, tane verimi 302.4-460.7 kg/da, hektolitre ağırlığı 75.3-79.3 kg, ham protein oranı
ise % 11.2-13.5 arasında değişmiştir. En yüksek m2 deki başak sayısı
ve tane verimine Doğu 88, en yüksek ham protein oranına ise Alparslan ve
Türkmen çeşitleri sahip olmuştur. Bitki boyu hariç, diğer karakterler yönünden
yıl x çeşit interaksiyonları önemli olmuştur.