3rd International Bozok Symposium Regional Development and Socio-Cultural Structure , Yozgat, Turkey, 3 - 05 May 2018, pp.1469-1479
Mantarlar, bitkiler ve hayvanlar aleminden farklı özellikleri bulunması sebebiyle Fungi adı verilen ayrı bir alemde sınıflandırılırlar. Sebep oldukları hastalıklar ya da zehirlenme vakaları ile gündeme gelmelerine rağmen doğaya ve insan yaşamına sınırsız fayda sağlayan ve çok çeşitli kullanım alanları olan canlılardır. Makrofunguslar yenebilir, yenmez ve zehirli olmak üzere 3 çeşittir. Yenebilen mantarlar halkın genellikle doğadan topladıkları ve lezzet bakımından tercih edilen mantarlardır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de mantarlar önemli besin kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Gıda ihtiyacının artmasıyla birlikte mantarların kültürel olarak üretim çalışmaları başlamıştır. İnsanların protein ihtiyacını karşılamak üzere doğada yetişen mantarları tercih etmesi ülke ekonomisi ve insan sağlığı açısından oldukça yararlı olacaktır. Bölgemizde ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde mantar zehirlenmelerinde artış olması yenebilen mantarların yeterince tanınmadığını göstermektedir. Sıkça rastlanan zehirlenme haberleri bunun en büyük kanıtıdır. Bu sebeple doğa mantarlarının insanlara tanıtılması ve zehirli mantarlar konusunda bilgilendirilmesi oldukça önemlidir.