7 th International Gastronomy Tourism Studies Congress (IGTSC23), Kastamonu, Turkey, 28 - 30 September 2023, pp.167-169
Gastronomi sadece yiyecek ve içeceklerin üretilmesi ve hazırlanması, sunumu ve
tüketilmesi il ilgili bir alan olmayıp, sosyoloji, tarih, antropoloji, turizm, kimya, ziraat
ve tasarım gibi birçok farklı alan ile de doğrudan veya dolaylı olarak da ilgilidir.
Özellikle gastronomi kavramının tasarım alanıyla ilişkisi incelendiğinde, bir bölgeye
ait gastronomik unsurların somutlaştırılarak görsel ve bozulmadan taşınabilir özellik
kazanması ile başta tanıtım olmak üzere pazarlama faaliyetlerine katkı sunması
açısından önemi ortaya çıkmaktadır ki bu da gastronomi turizmi açısından dikkat
çekmektedir. Bir destinasyonu ziyaret edenlerin oradan bir gastronomik unsurlara
ilişkin tasarımı yapılmış ve hediyelik eşya statüsü kazandırılmış yerel bir ürünü
bölgeden ayrılmadan satın alması ve memleketine dönmesi gibi. Bir destinasyona özgü
kültürel değer taşıyan hediyelik eşyalar bireyler için çoğu kez özel manalar
taşıyabilmekte ve bölgesel ekonominin büyümesi ve kalkınma için de ciddi katkılar
sağlayabilmektedir. Gastronomik unsurları içeren hediyelik eşyalar turistik seyahatin
itici gücü olan ilgi ve merak duygusunun ortaya çıkarma konusunda yardımcı nitelikte
bir öğe olarak değerlendirilebilir. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı yerel ürünleri
gastronomik unsurlar ve tasarımlarının yapılması kapsamında Kastamonu İli
özelindeki ön plana çıkmış ve coğrafi işaret almış ürünlere yönelik hediyelik eşya
tasarımları sunarak bölge özelinde ve tasarım tahayyül etme noktasında da ilgili bilgi
birikimine katkı sağlayabilme yönündedir. Çalışmada yöntem olarak öncelikle
Kastamonu iline özgü yiyecekler ilgili literatürün taraması sonucunda belirlenmiş daha
sonra bu ürünlere yönelik tasarım fikirleri eskiz çalışmalarından sonra olgunlaştırılan
ürünler iki boyutlu ve üç boyutlu tasarım programları aracılığıyla görselleştirilmiştir.
Bu kapsamda tasarım fikirlerinde üretilebilen, ergonomik ve taşınabilir ürünler tercih
edilmiştir. Bunun sonucunda ortaya çıkan ürünler sayesinde hem bölge tanıtımına hem
de bölgeye özgü yerel yiyeceklerin tanıtımına olan sağlanabileceği düşünülmektedir.
Bununla beraber gastronomi alanı ile diğer ilişkili alanların katkılarıyla yapılacak iş
birliği ve çalışmalar hem ilgili literatüre hem de sektöre katkı sağlayacağı
düşünülmektedir. Bu kapsamda multidisipliner bir alan olan gastronominin diğer
alanlarla çalışılmasının öneminin vurgulanması açısından da çalışma yol gösterici
niteliktedir.
Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Tasarım, Hediyelik Eşya, Kastamonu.