Kayseri ve Çevre İller için Arpa Tarımının Önemi


Creative Commons License

Bulut S., Saygı Y. D.

in: Ziraat Alanında Uluslararası Araştırma ve Değerlendirmeler, Koray Özrenk,Ali Bolat, Editor, Serüven Yayınevi, Ankara, pp.51-65, 2024

  • Publication Type: Book Chapter / Chapter Research Book
  • Publication Date: 2024
  • Publisher: Serüven Yayınevi
  • City: Ankara
  • Page Numbers: pp.51-65
  • Editors: Koray Özrenk,Ali Bolat, Editor
  • Kayseri University Affiliated: Yes

Abstract

Barley, one of the first crops to be cultivated and highly adaptable to various ecological constraints, has remained one of the most significant crops since prehistoric times and continues to be economically important today. Ranking fourth in global cereal production after wheat, rice, and corn, barley plays a crucial role not only in the world economy but also in Turkey. It is widely used in animal feed, agriculture-based industries, human food, and biofuel production, making it the second most significant cereal crop in Turkey after wheat. The primary uses of barley are in animal feed and the malt industry. As a vital animal feed, its nutritional value is approximately 95% of corn. In six-row feed barleys with high nutritional value, a higher protein content and a lower husk ratio are desirable. Conversely, two-row white barleys are essential for the malt industry, where lower protein levels are preferred. Malt, necessary for beer production, is derived from two-row white barley varieties. Although there are large-scale livestock enterprises like Saray Halı in Kayseri and its surroundings, the presence of family-owned livestock farms helps maintain the region's barley cultivation area. The situation is similar in other provinces in Central Anatolia with a continental climate, such as Aksaray, Ankara, Çankırı, Eskişehir, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas, and Yozgat. This study aims to evaluate the status of barley farming in Kayseri and its surroundings by compiling relevant data and highlighting the importance of barley farming in the region.

İlk kültüre alınan ve ekolojik sınırlılıkları çok esnek olan arpa tarih öncesi devirlerdeki en önemli kültür bitkilerinden biri olmakla birlikte, günümüzde ekonomik önemi olan bitkilerin başında gelmektedir. Arpa; buğday, çeltik ve mısırdan sonra Dünya tahıl üretiminde dördüncü sırada yer alan arpa Dünya ekonomisinde olduğu kadar, Türkiye’de de hayvan beslenmesi, tarıma dayalı sanayi, insan gıdası ve biyoyakıt üretiminde oldukça önemli yer tutmakta ve tahılları arasında buğdaydan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Arpanın başlıca kullanım alanı hayvan yemi ve malt sanayiidir. Önemli bir hayvan yemi olup, yem olarak değeri mısırın % 95'i kadardır. Yüksek besin değerine sahip olan 6 sıralı yemlik arpalarda protein oranının fazla, kavuz oranının ise düşük olması istenir. İki sıralı beyaz arpaların kullanıldığı önemli alanlardan biri de malt sanayidir. Yemlik arpanın aksine malt sanayiinde kullanılacak arpada düşük protein arzu edilir. Bira üretimi için gerekli olan malt iki sıralı beyaz arpalardan elde edilmektedir. Kayseri ve çevresinde Saray Halı gibi büyük ölçekli hayvancılık işletmeleri olsa da hayvancılığın aile işletmeciliği şeklinde yapılması arpa tarımının yöredeki ekim alanını korumasını sağlamaktadır. Karasal iklimin hüküm sürdüğü Kayseri ve yöresinde olduğu gibi İç Anadolu bölgesinde yer alan Aksaray, Ankara, Çankırı, Eskişehir, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat gibi çevreleyen illerde de durum benzerdir. Bu çalışmayla; arpa tarımının Kayseri ve çevresindeki durumunu değerlendirmek üzere bazı veriler derlenmeye çalışılmış ve arpa tarımının önemine vurgu yapılmıştır.