in: Ziraat Alanında Uluslararası Araştırma ve Değerlendirmeler, Koray Özrenk,Ali Bolat, Editor, Serüven Yayınevi, Ankara, pp.51-65, 2024
Barley, one of the first crops to be cultivated and
highly adaptable to various ecological constraints, has remained one of the
most significant crops since prehistoric times and continues to be economically
important today. Ranking fourth in global cereal production after wheat, rice,
and corn, barley plays a crucial role not only in the world economy but also in
Turkey. It is widely used in animal feed, agriculture-based industries, human
food, and biofuel production, making it the second most significant cereal crop
in Turkey after wheat. The primary uses of barley are in animal feed and the
malt industry. As a vital animal feed, its nutritional value is approximately
95% of corn. In six-row feed barleys with high nutritional value, a higher
protein content and a lower husk ratio are desirable. Conversely, two-row white
barleys are essential for the malt industry, where lower protein levels are
preferred. Malt, necessary for beer production, is derived from two-row white
barley varieties. Although there are large-scale livestock enterprises like
Saray Halı in Kayseri and its surroundings, the presence of family-owned
livestock farms helps maintain the region's barley cultivation area. The
situation is similar in other provinces in Central Anatolia with a continental
climate, such as Aksaray, Ankara, Çankırı, Eskişehir, Karaman, Kırıkkale,
Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas, and Yozgat. This study aims to
evaluate the status of barley farming in Kayseri and its surroundings by
compiling relevant data and highlighting the importance of barley farming in
the region.
İlk kültüre alınan ve ekolojik sınırlılıkları çok esnek olan arpa tarih öncesi devirlerdeki en önemli kültür bitkilerinden biri olmakla birlikte, günümüzde ekonomik önemi olan bitkilerin başında gelmektedir. Arpa; buğday, çeltik ve mısırdan sonra Dünya tahıl üretiminde dördüncü sırada yer alan arpa Dünya ekonomisinde olduğu kadar, Türkiye’de de hayvan beslenmesi, tarıma dayalı sanayi, insan gıdası ve biyoyakıt üretiminde oldukça önemli yer tutmakta ve tahılları arasında buğdaydan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Arpanın başlıca kullanım alanı hayvan yemi ve malt sanayiidir. Önemli bir hayvan yemi olup, yem olarak değeri mısırın % 95'i kadardır. Yüksek besin değerine sahip olan 6 sıralı yemlik arpalarda protein oranının fazla, kavuz oranının ise düşük olması istenir. İki sıralı beyaz arpaların kullanıldığı önemli alanlardan biri de malt sanayidir. Yemlik arpanın aksine malt sanayiinde kullanılacak arpada düşük protein arzu edilir. Bira üretimi için gerekli olan malt iki sıralı beyaz arpalardan elde edilmektedir. Kayseri ve çevresinde Saray Halı gibi büyük ölçekli hayvancılık işletmeleri olsa da hayvancılığın aile işletmeciliği şeklinde yapılması arpa tarımının yöredeki ekim alanını korumasını sağlamaktadır. Karasal iklimin hüküm sürdüğü Kayseri ve yöresinde olduğu gibi İç Anadolu bölgesinde yer alan Aksaray, Ankara, Çankırı, Eskişehir, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat gibi çevreleyen illerde de durum benzerdir. Bu çalışmayla; arpa tarımının Kayseri ve çevresindeki durumunu değerlendirmek üzere bazı veriler derlenmeye çalışılmış ve arpa tarımının önemine vurgu yapılmıştır.