Koyunculuk


Özkök D.

Yetiştiricinin El Kitabı, Mürsel Karabacak, Editör, Duvar Yayınevi, İzmir, ss.25-56, 2023

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: Duvar Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Sayfa Sayıları: ss.25-56
  • Editörler: Mürsel Karabacak, Editör
  • Kayseri Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Dünya üzerindeki toplam koyun sayısı yaklaşık 1.2 milyardır. Türkiye de yaklaşık 35 milyon koyun mevcuttur; 1 kilometrekare alana 46 adet; 100 insana 55 adet koyun düşmektedir. Türkiye koyun sayısı itibariyle Dünyada 7. (Avustralya, Çin, Rusya ,Yeni Zelanda, Hindistan ve Kazakistan`dan sonra); kilometrekare alana düşen koyun sayısı itibariyle de üçüncü ülke konumundadır (YeniZelanda`da241; İngiltere`de114 adet). Birim başına verim bakımından bir hayli gerilerde bulunsak da bu rakamlar Türkiye`nin koyun varlığı itibariyle Dünya da önde gelen ülkeler arasında yer aldığını göstermektedir.

Gerçekten de Koyunculuk ülkemiz için sosyoekonomik açıdan büyük önem taşımaktadır: Kırmızı et üretiminin yaklaşık 2`si süt üretiminin yaklaşık "`si koyundan elde edilmektedir. İç ve dış pazarlarda koyun etinin belli bir yeri vardır. Ayrıca, koyun sütünün, Türk insanının damak zevkine hitap eden kaliteli peynir ve yoğurt imalatında önemli bir yeri olduğu herkesçe bilinmektedir. Koyunculuğumuz, dış pazarlarda başka ülkelerle rekabet şansına sahiptir. Koyunculuk, aile ekonomisine ve ailenin beslenmesine ve giyim ihtiyaçlarına katkı sağlamaktadır.