II. International Congress of the Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology-2021, Gazimagusa, Cyprus (Kktc), 25 - 29 October 2021, vol.1, no.78, pp.74-80
Agriculture is one of the most important sectors in
terms of human, animal and environmental health. The human-made contamination
of our agricultural lands and water resources increasingly jeopardizes healthy
and safe food production. Organic farming provides the opportunity to protect
natural resources and sustainability in agriculture. Organic farming systems, agriculture sustainable, depending on the recovery of
natural resources destroyed by traditional agricultural practices. Field crops
are grown on a large scale for consumption purposes. Knowing which production
factor changes the productivity of crops under organic production conditions
and which factors are very important can create an opportunity to prevent yield
losses in organic production. In this way, in the production of organic field
crops, labor, plant materials (organic seeds, tubers and seedlings), soil,
fertilizers (farm manure, green manure, microbial fertilizers and commercial
organic fertilizers), crop rotation, plant protection (disease, pest and weed
control), irrigation, harvesting and storage are examined one by one and their
relations with productivity are evaluated together. It is not impossible for us
to turn the low yield, which is the biggest disadvantage in organic
agriculture, into an advantage by paying attention to the production factors of
field crops.
Tarım insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından en
önemli sektörlerin başında gelir. Tarım topraklarımızın ve su kaynaklarımızın
insan eliyle kirlenmesi, sağlıklı ve güvenli gıda üretimini giderek tehlikeye
atmaktadır. Organik tarım, doğal kaynakların korunmasına ve tarımda
sürdürülebilirliğe fırsat verir. Organik tarım sistemleri geleneksel tarım
uygulamalarıyla tahrip olan doğal kaynakların yeniden kazanılmasına ve toprak
verimliliğinin artırılmasına bağlı olarak tarımda sürdürülebilirliği kalıcı
hale getirir. Tarla bitkileri ise insan beslenmesinin temelini oluşturan bitki
gruplarını içerisine alan en geniş yelpazeye sahip bitki grubudur. Bu
bitkilerin organik üretim şartlarında hangi üretim faktörüne bağlı olarak
verimliliğinin değiştiği ve hangi faktörlerin çok önemli olduğunun bilinmesi
organik üretimdeki kayıpların önüne geçmede fırsat yaratabilir. Bu sayede
organik tarla bitkileri üretiminde işgücü, üretim materyali (organik tohum,
yumru ve fide), toprak, gübreleme (çiftlik gübresi, yeşil gübre, mikrobial
gübreler ve ticari organik gübreler), ekim nöbeti, bitki koruma (hastalık,
zararlı ve yabancı ot mücadelesi), sulama, hasat ve depolama gibi üretim
faktörleri tek tek irdelenerek verimlilikle ilişkileri birlikte
değerlendirilmiş olur. Organik tarımda en büyük dezavantaj olarak karşımıza
çıkan düşük verimi, tarla bitkileri üretim faktörlerine dikkat ederek avantaja
çevirmemiz hiç te imkânsız değildir.