Kars İlinde Satışa Sunulan Çiğ Süt ve Taze Beyaz Peynirlerin Koliform Grubu Bakteri, E.coli ve E.coli O157:H7 Yönünden İncelenmesi


Baz E., Gülmez M., Güven A., Sezer Ç., Duman Aydın B.

KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI, cilt.9, sa.2, ss.165-167, 2003 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 9 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2003
  • Dergi Adı: KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.165-167
  • Kayseri Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Toplam 200 adet örnek (100 adet çiğ süt ve 100 adet taze beyaz peynir) Kars ili perakende satış yerlerinden rutin satın alma işlemi sonucunda temin edilerek incelendi. İncelenen çiğ süt ve peynir örneklerinin tamamından koliform grubu bakteri izole edilirken süt örneklerinin % 96'sından, peynir örneklerinin ise yine tamamından E. coli izole edildi. Örneklerin hiçbirinde E. coli 0157'ye rastlanmadı. Yüksek sayıda koliform grubu bakteri ve E. coli içermesi nedeniyle incelenen peynir ve çiğ süt örneklerinin halk sağlığı açısından risk oluşturabileceği sonucuna varıldı.

In this study, a total of 200 samples (100 raw milk and 100 non-ripened Turkish white cheese) bought under routine sales procedure from markets in Kars city-Turkey were examined. Coliforms were isolated from all and E. coli was isolated from 96 raw milk samples. Both coliforms and E. coli were isolated from all the cheese samples. E. coli 0157 was isolated none of the samples. It is determined that, due to the high contamination rate of coliforms and E. coli in the raw milk and cheese samples, these samples could have public health risk.