ORGANİK TARIM SÜRECİNDE KKTC’NİN YERİ VE ÖNEMİ


Yılmaz N., Usanmaz S., Işık Özgüven A., Baktır İ.

VI. Organik Tarım Sempozyumu, İzmir, Türkiye, 15 - 17 Mayıs 2019, ss.22-24

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.22-24
  • Kayseri Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Kuzey Kıbrıs’ın bir ada olması, doğal yapısı ve organik tarıma elverişliliği bakımından büyük bir avantajdır. Bu avantajın en büyük engeli ise mevcut tarımsal işletmelerin küçük ölçekli olmasıdır ve üreticilerin organik tarıma yeterince yatkın olmamalarıdır. Bu iki durum birbirlerine karşı olumsuzluk gibi düşünülse de bu alanlarda alınabilecek tarımsal tedbirler ile mevcut üreticiyi doğru yönlendirmeler ile aynı zamanda organik tarıma yönelmeleri için ve alınacak organik ürün sertifikasyonu ile dünya pazarlarındaki yerlerini almaları daha da hızlandırılmalıdır. KKTC geneline bakıldığında 2005 yılında 14 üretici ile başlayan bu süreç, 2018 yılı verilerine göre üretici sayısı 128’e ulaşmıştır. Yine aynı süreçte mevcut organik tarım alanı 4800 dönüm iken bugün bu rakam 6300 dönümlük bir alana çıkmıştır. Sonuç olarak organik tarım için hem ekolojisi hem de doğal yapısı ile KKTC’de uygulanacak doğru yönlendirmelerle organik tarımın teşvik edilmesi hem ada ekonomisine hem de bu bölgelerde geçimini tarım ile sağlayan halkın geliştirilmesi sağlanmalıdır.