Dinlerde Mucize Algısı ve Bâbîlik-Bahâîlik Özelinde Yeni Dini Hareketlerde Mucize Telakkileri


Creative Commons License

İpek Y.

İslami Araştırmalar, cilt.36, sa.1, ss.29-44, 2025 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 36 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2025
  • Dergi Adı: İslami Araştırmalar
  • Derginin Tarandığı İndeksler: ATLA Religion Database, Index Islamicus, ERIHPlus, TR DİZİN (ULAKBİM), Index Copernicus, Sobiad Atıf Dizini
  • Sayfa Sayıları: ss.29-44
  • Kayseri Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

 İnsanoğlu fizyolojik ve ruhsal yönden karmaşık bir yapıya sahiptir. Fakat buna rağmen basit birta kım ihtiyaçları da vardır. Bunlardan biri de aciz olduğunu hissettiğinde kendisinden daha güçlü olduğu nu düşündüğü bir varlığa inanma ve bağlanma arzusudur. İşte bu andan itibaren devreye din girer. Bir kutsalın tecrübesi şekilde ifade edebileceğimiz din olgusu, insanın ruhsal ve zihinsel yapısının temel yapıtaşlarından biridir. Bu tecrübe her insan için farklılık arz edebileceği için kutsal ile kendisi arasında bir kurucu ya da aracı rolünde insanlara gereklilik duymaktadır. Fakat bu kişinin diğer insanlardan ayırt edilebileceği temel bir farklılığa ya da olağanüstü özelliğe sahip olması gerekmektedir ki burada devreye mucize girmektedir. Herhangi bir insan için gerçekleşmesi imkânsız kabul edilen, aklın sınırlarını zorla yan ve hayatın normal akışına aykırı olan olayların geneli mucize olarak nitelendirilmektedir. Genelde din kurucusu, peygamber ya da dini otorite vasıtasıyla gerçekleşen mucizeler, muhatap olunan kişilerin inanması ya da inancının pekişmesi için önemli bir araçtır. Bu sebeple Dinler Tarihine konu olmuş ne redeyse tüm inanç şekillerinde mucizelere rastlanılmaktadır. Geleneksel inançlara karşı bir tepki olarak ortaya çıkan ve sayıları binlerle ifade edilen Yeni Dini Hareketlerde meşruiyetlerini ortaya koyabilmek için mucize olduğunu ifade ettikleri olayları sıkça kullanmışlardır. İslam şeriatının Bâb aracılığıyla gün cellendiğini iddia edilen Bâbîler ve bu söylemi daha da ileri götürüp Allah’ın Bahâullah aracılığıyla gön derdiği son dinin Bahâîlik olduğunu iddia eden Bahâîler de mucize olarak niteledikleri olayları kendi inançlarının hakikatinin delili olarak kullanmışlardır. Bu çalışma ile Bâbîlik- Bahâîlik özelinde Yeni Dini Hareketler ve dinler tarihine konu olmuş birçok dinde mucize olarak kabul edilen olaylar, herhangi bir analize girilmeksizin deskriptif yöntemle aktarılacaktır. 

Human beings are physiologically and spiritually complex. But despite this, he also has some simple needs. One of these is the desire to believe in and connect to a being who is stronger than him when he feels helpless. This is when religion comes into play. The phenomenon of religion, which we can express as the experience of a sacred, is one of the basic building blocks of human spiritual and men tal structure. However, since this experience may be different for each person, it requires a person who acts as a founder or mediator between the sacred and himself. However, this person must have a funda mental difference or extraordinary feature that can be distinguished from other people, which is where the miracle comes into play. Events that are considered impossible for any human being, that push the limits of reason, and that are contrary to the normal course of life are generally considered miracles. Miracles, which are usually performed by the founder of a religion, a prophet or a religious authority, are an important tool for people to believe or to reinforce their beliefs. For this reason, miracles are en countered in almost all forms of belief that have been subject to the history of religions. New Religious Movements, which emerged as a reaction against traditional beliefs and number in the thousands, have frequently used events that they claim to be miracles in order to demonstrate their legitimacy. The Bábis, who claimed that the Islamic Sharia was updated through the Báb, and the Bahá’ís, who took this discourse further and claimed that Bahá’ísm was the last religion sent by God through Bahá'u'lláh, used the events they described as miracles as evidence of the truth of their beliefs. In this study, the events that are accepted as miracles in the New Religious Movements and many religions that have been sub ject to the history of religions, in particular Bábism and Bahá’ísm, will be presented in a descriptive method without any analysis.