Pazarlamada Dijital Dönüşüm, Etlioğlu Mehmet, Editör, Nobel Yayınevi, Ankara, ss.487-510, 2022
Dijital çağda, tüketiciler daha güçlü bir konuma gelmiş ve satın alma süreçlerini belirleme yetkisini büyük ölçüde elde etmiştir. Çevrim içi etkileşimlerin artması, firmaların mevcut ve potansiyel müşterileriyle ilişki kurma ihtiyacını daha da önemli hale getirmiştir. Tartışma, fikir üretme, gönüllü kampanyalar ve içerik oluşturma gibi platformlar, tüketicilere firmalar ve markalarla ilgili deneyimlerini kontrolsüz bir şekilde paylaşma fırsatı sunmaktadır. Katılım pazarlaması, müşterilerin etkileşimli platformlar aracılığıyla değer yaratımına dahil edilmesini sağlarken, kitle kaynak kullanımı, firmalara yenilikçi çözümler geliştirme ve müşteri katkısını stratejik bir şekilde yönlendirme fırsatı sunmaktadır.
Kitle kaynak kullanımı, kuruluşların belirli görevleri yerine getirmek için sanal kalabalıkların çabalarından faydalandığı bir modeldir. Pazarlamada bu, tüketicileri bir markanın geliştirilmesine aktif olarak dahil etmeyi, kolektif zekadan yararlanmayı ve daha iyi fikirler üretmeyi amaçlamaktadır
Bu bölümde, katılım pazarlaması ve kitle kaynak kullanımının tanımları, özellikleri ve teorik ilişkileri açıklanarak bu kavramlara dair anlayışın geliştirilmesine katkıda bulunulmuştur. Bu çalışma, müşteri katılımı, marka bağlılığı ve medya bağlılığı gibi alt kavramları irdeleyerek pazarlama literatüründeki boşlukları ele almayı hedeflemektedir. Literatürde daha az incelenmiş olan yükseköğretim gibi alanlarda bu kavramların kullanımına ilişkin potansiyel faydalar ve yeni araştırma olanakları sunulabileceği belirtilmiştir.
In the digital age, consumers have become increasingly empowered, gaining significant authority over their purchasing processes. The rise of online interactions has amplified the necessity for firms to establish and maintain relationships with both existing and potential customers. Platforms that facilitate discussions, idea generation, volunteer campaigns, and content creation offer consumers opportunities to share their experiences with firms and brands without restrictions. While engagement marketing enables the inclusion of customers in value co-creation through interactive platforms, crowdsourcing provides firms with opportunities to develop innovative solutions and strategically direct customer contributions.
Crowdsourcing is a model where organizations leverage the efforts of virtual crowds to accomplish specific tasks. In marketing, it involves actively engaging consumers in the development of a brand, harnessing collective intelligence, and generating superior ideas.
This section defines engagement marketing and crowdsourcing, highlighting their characteristics and theoretical interconnections to enhance the understanding of these concepts. The study delves into sub-concepts such as customer engagement, brand loyalty, and media engagement, addressing gaps in marketing literature. Moreover, it emphasizes the potential benefits and research opportunities related to the application of these concepts in less-explored fields like higher education.