in: Teori ve Uygulamada Tarım, Orman ve Su Bilimleri, Gökhan AYDIN,İbrahim CENGİZLER,Ali Beyhan UÇAK, Editor, Duvar Yayınevi, İzmir, pp.81-96, 2024
Our country has a great potential in
terms of medicinal and aromatic plants collected from nature, thanks to its
rich species and diversity with different climatic and ecological conditions.
According to 2021 data, a total area of 243,778.85 hectares is produced by
38,748 registered producers in Turkey, of which 216,863.10 hectares are
agricultural production areas, 24,334.03 hectares are collection areas from
nature and 2,581.71 hectares are fallow areas. A total of 1,101,236.97 tons of
organic plant production was realized in this area. In our country, medicinal
aromatic plants are evaluated both by collecting from nature and partially by
being cultured. Sage also has an important place among these plants. Sage is
widely used in the food industry, pharmacy and perfumery. In 2022, 2,356 tons
of sage were produced on an area of 12,781 decares in Turkey, and 2,434 tons of
sage exports earned 8,489,836 dollars, and 278 kg of sage oil earned 5,354 dollars.
With its climatic and soil characteristics, Kayseri
has suitable conditions for sage tea cultivation. It is possible to come across
sage in nature in almost every district in Kayseri. However, since there is no
detailed study, it is not known how many species of sage tea grow in the
region. In this study, compilation information about the production potential
of the sage plant, which is collected and cultivated from nature, in Kayseri
will be presented.
Ülkemiz, farklı iklim ve ekolojik koşullar
ile zengin tür ve çeşitliliğe sahip olması sayesinde doğadan toplanan tıbbi ve
aromatik bitkiler açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Türkiye’de 2021
yılı verileri doğrultusunda 38,748 kayıtlı üretici tarafından 216,863.10 ha
üretim alanı, 24,334.03 ha doğadan toplama alanı ve 2,581.71 ha nadas alanı ile
birlikte toplam 243,778.85 ha alanda üretim yapılmakta ve bu alanda toplam
1,101,236.97 ton organik bitkisel üretim sağlanmaktadır. Ülkemizde tıbbi
aromatik bitkiler hem doğadan toplanarak ve hem de kısmen de olsa kültüre
alınma şeklinde değerlendirilir. Adaçayı da bu bitkiler arasında önemli bir
yere sahiptir. Adaçayı, gıda sanayinde, eczacılık ve parfümeride yaygın bir
şekilde kullanılmaktadır. Türkiye’de 2022 yılında 12.781 dekar alanda 2.356 ton
adaçayı yetiştirilerek, 2.434 ton adaçayı ihracatından 8.489.836 dolar, 278 kg
ada çayı yağından 5.354 dolar gelir elde edilmiştir. İklimsel ve toprak
özellikleri ile ada çayı yetiştiriciliği için Kayseri uygun şartları
bulundurmaktadır. Kayseri’de hemen hemen her ilçede doğada adaçayına rastlamak
mümkündür. Ancak detaylı çalışma yapılmadığı için yörede kaç türünün yetiştiği
bilinmemektedir. Bu çalışmada, başta doğadan toplanan ve yetiştiriciliği
yapılan adaçayı bitkisinin Kayseri’de üretim potansiyeli hakkında derleme
bilgiler sunulacaktır.