Doğadan Toplanan Adaçayı Bitkisinin Organik Tarımda Üretim Potansiyeli Kayseri Örneği


Creative Commons License

Bulut S., Saygı Y. D.

in: Teori ve Uygulamada Tarım, Orman ve Su Bilimleri, Gökhan AYDIN,İbrahim CENGİZLER,Ali Beyhan UÇAK, Editor, Duvar Yayınevi, İzmir, pp.81-96, 2024

  • Publication Type: Book Chapter / Chapter Research Book
  • Publication Date: 2024
  • Publisher: Duvar Yayınevi
  • City: İzmir
  • Page Numbers: pp.81-96
  • Editors: Gökhan AYDIN,İbrahim CENGİZLER,Ali Beyhan UÇAK, Editor
  • Kayseri University Affiliated: Yes

Abstract

Our country has a great potential in terms of medicinal and aromatic plants collected from nature, thanks to its rich species and diversity with different climatic and ecological conditions. According to 2021 data, a total area of 243,778.85 hectares is produced by 38,748 registered producers in Turkey, of which 216,863.10 hectares are agricultural production areas, 24,334.03 hectares are collection areas from nature and 2,581.71 hectares are fallow areas. A total of 1,101,236.97 tons of organic plant production was realized in this area. In our country, medicinal aromatic plants are evaluated both by collecting from nature and partially by being cultured. Sage also has an important place among these plants. Sage is widely used in the food industry, pharmacy and perfumery. In 2022, 2,356 tons of sage were produced on an area of 12,781 decares in Turkey, and 2,434 tons of sage exports earned 8,489,836 dollars, and 278 kg of sage oil earned 5,354 dollars.  With its climatic and soil characteristics, Kayseri has suitable conditions for sage tea cultivation. It is possible to come across sage in nature in almost every district in Kayseri. However, since there is no detailed study, it is not known how many species of sage tea grow in the region. In this study, compilation information about the production potential of the sage plant, which is collected and cultivated from nature, in Kayseri will be presented.

Ülkemiz, farklı iklim ve ekolojik koşullar ile zengin tür ve çeşitliliğe sahip olması sayesinde doğadan toplanan tıbbi ve aromatik bitkiler açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Türkiye’de 2021 yılı verileri doğrultusunda 38,748 kayıtlı üretici tarafından 216,863.10 ha üretim alanı, 24,334.03 ha doğadan toplama alanı ve 2,581.71 ha nadas alanı ile birlikte toplam 243,778.85 ha alanda üretim yapılmakta ve bu alanda toplam 1,101,236.97 ton organik bitkisel üretim sağlanmaktadır. Ülkemizde tıbbi aromatik bitkiler hem doğadan toplanarak ve hem de kısmen de olsa kültüre alınma şeklinde değerlendirilir. Adaçayı da bu bitkiler arasında önemli bir yere sahiptir. Adaçayı, gıda sanayinde, eczacılık ve parfümeride yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Türkiye’de 2022 yılında 12.781 dekar alanda 2.356 ton adaçayı yetiştirilerek, 2.434 ton adaçayı ihracatından 8.489.836 dolar, 278 kg ada çayı yağından 5.354 dolar gelir elde edilmiştir. İklimsel ve toprak özellikleri ile ada çayı yetiştiriciliği için Kayseri uygun şartları bulundurmaktadır. Kayseri’de hemen hemen her ilçede doğada adaçayına rastlamak mümkündür. Ancak detaylı çalışma yapılmadığı için yörede kaç türünün yetiştiği bilinmemektedir. Bu çalışmada, başta doğadan toplanan ve yetiştiriciliği yapılan adaçayı bitkisinin Kayseri’de üretim potansiyeli hakkında derleme bilgiler sunulacaktır.