GERİATRİK REHABİLİTASYONDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR


Ergün B., Boyacı M. D., Turan G. G., Kızılay F.

5TH INTERNATIONAL İZMİR CONGRESS ON MEDICINE, NURSING, MIDWIFERY, AND HEALTH SCIENCES, İzmir, Türkiye, 18 - 20 Temmuz 2024, ss.457-466

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Doi Numarası: 10.5281/zenodo.12792590
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.457-466
  • Kayseri Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Dünyada yaşlı nüfusu giderek artış göstermektedir. Yaşa bağlı olarak fizyolojik fonksiyonlardaki değişimler, nörolojik bozukluklar ve yaşlanma sonucu farenksteki yapısal değişiklikler nedeniyle geriatrik disfaji riski artmaktadır. Disfaji yaşlılarda görülen geriatrik sendromdur ve tedavisi multidisipliner bir şekilde yürütülmelidir. Doğru ve etkin bir tedavi için değerlendirme ve doğru tanı elzemdir. Disfaji tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri de fizyoterapi ve rehabilitasyondur. Bu derlemenin amacı disfaji tanısı alan geriatrik bireylerin tanı ve tedavisinde kullanılan güncel fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımlarını ele alıp literatüre sunmaktır. Bu derleme kapsamında literatür taranarak geriatrik popülasyonda disfaji tedavisinde fizyoterapi ve rehabilitasyonun etkinliği ve güncel tedavi ve fizyoterapi yöntemlerinin disfajinin azaltılmasındaki rolleri incelenerek tartışılmıştır. Çalışmalara Pubmed, Web of Science ve Google Scholar veri tabanlarında ‘’Disfajik Yaşlılarda Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Geriatrik Bireylerde Disfaji’’ anahtar kelimeleri kullanılarak ulaşılmıştır. Rehabilitasyon programlarında eklem hareket açıklığı egzersizleri, yutma egzersizleri, dudak çevresi ve çene kaslarının kuvvetlendirilmesi, elektrik stimülasyon uygulamaları gibi güncel yaklaşımlar yer almaktadır. Geriatrik bireylerde disfajiye eşlik eden çeşitli hastalıklar olabileceğinden rehabilitasyon programları; kişiye özgü ve tedaviye uyum sağlayacak bir şekilde planlanmalıdır. Sonuç olarak geriatrik bireylerde disfaji tanı, tedavi ve rehabilitasyonunda çeşitli sayıda yöntem bulunmaktadır. Ayrıca geleneksel disfaji rehabilitasyon programlarına ek olarak odağımızı güncel egzersiz ve rehabilitasyon yaklaşımlarına çevirmemiz gerektiğini düşünmekteyiz. Geriatrik bireylerin  yaşam kalitesini etkileyen bir sendrom olan disfaji sendromu ile ilgili değerlendirme ve tedaviyle ilgili daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.

 

Anahtar Kelimeler: Disfaji, Geriatri, Fizyoterapi, Yutma Bozukluğu

The elderly population is increasingly growing worldwide. Aging-related physiological changes, neurological disorders, and structural changes in the pharynx due to aging increase the risk of geriatric dysphagia. Dysphagia is a geriatric syndrome that requires multidisciplinary treatment. Accurate assessment and diagnosis are essential for effective treatment. Physiotherapy and rehabilitation are among the methods used in dysphagia treatment. The purpose of this review is to discuss and present current physiotherapy and rehabilitation approaches used in the diagnosis and treatment of dysphagia in geriatric individuals based on literature review. The review includes scanning literature databases such as PubMed, Web of Science, and Google Scholar using keywords like "Physiotherapy and Rehabilitation in Dysphagic Elderly" and "Geriatric Dysphagia." Current approaches in rehabilitation programs include exercises for joint range of motion, swallowing exercises, strengthening exercises for lip and jaw muscles, and electrical stimulation applications. Due to the presence of various diseases accompanying dysphagia in geriatric individuals, rehabilitation programs should be personalized and tailored to ensure adherence to treatment. In conclusion, there are numerous methods available for the diagnosis, treatment, and rehabilitation of dysphagia in geriatric individuals. Moreover, in addition to traditional dysphagia rehabilitation programs, there is a need to focus on contemporary exercise and rehabilitation approaches. Further research is needed on evaluation and treatment related to dysphagia syndrome, which impacts the quality of life of geriatric individuals.

 

Keywords: Dysphagia, Geriatrics, Physiotherapy, Swallowing Disorder