EUROPEAN JOURNAL OF SCIENCE AND THEOLOGY, no.38, pp.1-7, 2022 (ESCI)
Bu çalışmada çöven ekstraktının dondurma üretiminde emülgatör olarak olarak kullanım potansiyeli amaçlanmıştır. Bu amaçla, farklı
oranlarda çöven estraktınin dondurma miksinin steady, dinamik reolojik özellikleri ve ve mikroyapısal özellikleri üzerine etkisi
amaçlanmıştır. Dondurma miksi örneklerinin tamamı non newtonian shear thinning karakter göstermiştir. Steady shear reolojik
özellikleri üssü yasa model ile modellenerek K ve n değerleri hesaplanmıştır. Donudrma örneklerinin K değeri çöven esktraktı ilavesiyle
belirli bir düzeye kadar azalmış ancak en yüksek değerini %0.3 çöven ve %0.1 lesitin içeren örnekte göstermiştir. Dosndurma miks i
örneklerinin tamamı viskoelastik katı karakter sergilemiştir. Çöven ekstraktı ile üretilen dondurma miksi örnekelrinde yağ damlacıkları
küçük partiküller halinde ve daha homojen dağılım göstermiştir. Bu çalışmanın so nuçları çöven ekstraktının dondurma üretiminde
emülgatör olarak başarılı bir şekilde kullanılabileceğini göstermiştir.